7 April current affairs 2019

7 April current affairs 2019

Which company has launched fact checking feature to combat fake news and rumours?

किस कंपनी ने नकली समाचारों और अफवाहों से निपटने के लिए तथ्य जाँच सुविधा शुरू की है?

A)WeChat/व् चाट

B)WhatsApp/व्हाट्सप्प

C)Facebook/फेसबुक

D)Twitter/ट्विटर

ANS: WhatsApp

Who has been honored with the the “Dr Litt in astrology” by National American University,USA?

राष्ट्रीय अमेरिकी विश्वविद्यालय, यूएसए द्वारा ‘ज्योतिष में डॉ। लिट‘ से किसे सम्मानित किया गया है?

A)Akansha Jain/आकांशा जैन

B)Usha Thorat/उषा थोरात

C)Jaya Shastri/जया शास्त्री

D)Sohini Sastri/सोहिनी शास्त्री

ANS: Sohini Sastri

In which state,Talenmark is building India’s biggest cultural monument?

किस राज्य में, टैलेनमार्क भारत का सबसे बड़ा सांस्कृतिक स्मारक बना रहा है?

A)Telangana/तेलंगाना

B)Odisha/ओडिशा

C)Uttar Pradesh/उत्तर प्रदेश

D)Kerala/केरल

ANS Kerala

Who has been conferred with the prestigious “economic Times Bst Brands 2019” award at a ceremony held In Mumbai?

मुंबई में आयोजित एक समारोह में प्रतिष्ठित ‘इकोनॉमिक टाइम्स बस्ट ब्रांड्स 2019′ पुरस्कार से किसे सम्मानित किया गया है?

A)Max Bupa/मैक्स बूपा

B)Niranjan Mahaleni/निरंजन महलनी

C)Mahi Singh/माही सिंह

D)Pranav Gill/ प्रणव गिल

ANS: Max Bupa

Recently,Kartik Chandra rath passed away.He was related to which field?

हाल ही में, कार्तिक चंद्र रथ का निधन हो गया। वह किस क्षेत्र से संबंधित था?

A)Actor/अभिनेता

B)Poet/कवि

C)Playwright/नाटककार

D)Artist/कलाकार

ANS: Playwright

Who introduced AI-based electric motorcycle?

एआई–आधारित इलेक्ट्रिक मोटरसाइकिल किसने पेश की?

Ford/फोर्ड

Micromax/माइक्रोमैक्स

Microsoft/माइक्रोसॉफ्ट

Google/गूगल

ANS: Micromax/

What is the Rank of India in FIFA?

फीफा में भारत की रैंक क्या है?

97

104

94

101

ANS: 101

Who will take-over as the Acting Chief Justice of the Rajasthan High Court?

राजस्थान उच्च न्यायालय के कार्यवाहक मुख्य न्यायाधीश के रूप में कार्यभार कौन संभालेगा?

A. Satyam Mishra/सत्यम मिश्रा

B. Naveen Joshi/नवीन जोशी

C. Mohammad Rafiq/मोहम्मद रफीक

D. Renuka Chopra/रेणुका चोपड़ा

ANS: Mohammad Rafiq/

_______ is planning to build a massive network of 3,000+ satellites to provide high-speed internet for the masses.

जनता के लिए उच्च गति इंटरनेट प्रदान करने के लिए 3,000+ उपग्रहों का एक विशाल नेटवर्क बनाने की योजना बना रहा है।

A. Amazon/अमेज़ॅन

B. Walmart/वॉलमार्ट

C. Microsoft/माइक्रोसॉफ्ट

D. Facebook/फेसबुक

ANS: Amazon/

Which Bank has signed agreement with Bharti Axa Life Insurance Company Ltd to sell its life insurance products?

किस बैंक ने अपने जीवन बीमा उत्पादों को बेचने के लिए Bharti Axa Life Insurance Company Ltd के साथ समझौता किया है?

1) Nainital Bank/नैनीताल बैंक

2) RBL Bank/आरबीएल बैंक

3) Kotak Mahindra Bank/कोटक महिंद्रा बैंक

4) Karnataka Bank/कर्नाटक बैंक

ANS: Karnataka Bank

Name the bollywood actor,who was conferred with an honorary doctorate in Philanthropy by the University of Law, London recently.

बॉलीवुड अभिनेता का नाम बताइए, जिन्हें हाल ही में यूनिवर्सिटी ऑफ लॉ, लंदन द्वारा परोपकार में एक मानद डॉक्टरेट से सम्मानित किया गया था।

1) Amitabh Bachchan/अमिताभ बच्चन

2) Shah Rukh Khan/शाहरुख खान

3) Salman Khan/ सलमान खान

4) Aamir Khan/आमिर खान

ANS: Shah Rukh Khan

Who is the author of the book ‘Kundan: Saigal’s Life & Music’?

The कुंदन: सहगल का जीवन और संगीत ’पुस्तक के लेखक कौन हैं?

1) Ruskin Bond/ रस्किन बॉन्ड

2) Aravind Adiga/अरविंद अदिगा

3) Sharad Dutt/ शरद दत्त

4) Salman Rushdie/सलमान रुश्दी

ANS: Sharad Dutt

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share करो
Scroll to Top