13 July Current Affairs 2019

13 July Current Affairs 2019

1) Name the winner of 2019 Croatia Grand Chess Tour

2019 क्रोएशिया ग्रैंड शतरंज टूर के विजेता का नाम बताइए

a) Maxime Vachier-Lagrave/मैक्सिम वचियर-लाग्रेव

b) Magnus Carlsen/मैग्नस कार्लसन

c) Viswanathan Anand/विश्वनाथन आनंद

d) Wesley So/वेस्ले सो

ANS: Magnus Carlsen

2) Which Indian sprinter won gold in 100m race during 30th Summer University Games held in Italy?

इटली में आयोजित 30 वें ग्रीष्मकालीन विश्वविद्यालय खेलों के दौरान किस भारतीय धावक ने 100 मीटर की दौड़ में स्वर्ण पदक जीता?

a) Hima Das/हिमा दास

b) Dutee Chand/दुती चंद

c) Renuka Awasthi/ रेणुका अवस्थी

d) Mani Ratna/मणि रत्न

ANS: Dutee Chand

3) Which Indian city will host women Startup Summit on August 1, 2019?

1 अगस्त 2019 को कौन सा भारतीय शहर महिला स्टार्टअप शिखर सम्मेलन की मेजबानी करेगा?

a) Kochi/कोच्चि

b) New Delhi/नई दिल्ली

c) Mumbai/मुंबई

d) Chandigarh /चंडीगढ़

ANS: Kochi

4)World Population Day is celebrated on _______ day anually.

विश्व जनसंख्या दिवस _______ दिन पर मनाया जाता है।

a) 11 July

b) 10 July

c) 12 July

d) 09 July

ANS: 11 July

5)India’s first cow sanctuary in _____ to be privatised.

भारत का पहला गाय अभयारण्य _____ में निजीकरण किया जाएगा।

a) Andhra Pradesh/आंध्र प्रदेश

b) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश

c) Uttar Pradesh/उत्तर प्रदेश

d) Arunachal Pradesh/अरुणाचल प्रदेश

ANS: Madhya Pradesh

6)Deposits in Jan Dhan accounts cross Rs _____

जन धन खातों में जमा रुपये _____ पार a) 1 lakh crore

b) 7 lakh crore

c) 5 lakh crore

d) 10 lakh crore

ANS: 1 lakh crore

7) National Bank for Agriculture and Rural Development (Nabard) will raise long-term funds of ________ crore rupees through nonconvertible debentures in the current financial year.

नेशनल बैंक फॉर एग्रीकल्चर एंड रूरल डेवलपमेंट (नाबार्ड) चालू वित्त वर्ष में गैर-परिवर्तनीय डिबेंचर के माध्यम से ________ करोड़ रुपये की दीर्घकालिक निधि जुटाएगा।

a) 60,000

b) 65,000

c) 62,500

d) 72,500

ANS: 60,000 

8)Who is the author of the book “War over Words: Censorship in India, 1930-1960”?

वॉर ओवर वर्ड्स: सेंसरशिप इन इंडिया, 1930-1960′ पुस्तक के लेखक कौन हैं?

a) Devika Sethi/देविका सेठी

b) Laxman Rao/लक्ष्मण राव

c) Manish Dubey/मनीष दुबे

d) Mohanlal Bhaskar/मोहनलाल भास्कर

ANS: Devika Sethi

9)Toran Yadav is an Indian para athlete who won 3 silver medals at 4th World Wealth Yoga Festival and Championship. He belongs to which state?

तोरण यादव एक भारतीय पैरा एथलीट में जिन्होंने 4 वें विश्व धन योग महोत्सव और चैम्पियनशिप में 3 रजत पदक जीते। वह किस राज्य का है?

a) Maharashtra/महाराष्ट्र

b) Andhra Pradesh/आंध्र प्रदेश

c) Assam/असम

d) Chhattisgarh/छत्तीसगढ़

ANS: Chhattisgarh

10)According to the “Global Prime Office Occupancy Costs”, ________ continues its position to be the most expensive location in the world for the second consecutive year. 

ग्लोबल प्राइम ऑफिस ऑक्यूपेंसी कॉस्ट्स’ के अनुसार, ________ लगातार दूसरे वर्ष दुनिया में सबसे महंगे दफ्तर जगह के रूप में अपना स्थान बनाए हुए है।

A. Hong Kong/हांगकांग

B. Karachi/कराची

C. New Delhi/नई दिल्ली

D. Mumbai/मुंबई

ANS: Hong Kong

11) India recently handed over prefabricated 200 houses to __________, under RSDP for $25 million.

भारत ने हाल ही में $ 200 मिलियन के लिए RSDP के तहत __________ को पूर्वनिर्मित 200 घर दिए

A. Bangladesh/बांग्लादेश

B. Myanmar/म्यांमार

C. Maldives/मालदीव

D. Sri Lanka/श्रीलंका

ANS: Myanmar

12) Which country will host the 44th session of the World Heritage Committee in 2020.

2020 में विश्व धरोहर समिति के 44 वें सत्र की मेजबानी करेगा।

A. India/भारत

B. China /. चीन

C. Spain/स्पेन

D. Germany/जर्मनी

ANS: China

13) Reliance Industries Ltd (RIL) went past _____ to become the most-valued firm in terms of market valuation.

रिलायंस इंडस्ट्रीज लिमिटेड (RIL) बाजार के मूल्यांकन के मामले में सबसे मूल्यवान फर्म बनने के लिए _____ से आगे निकल गई।

A. TCS/टीसीएस

B. Infosys/इंफोसिस

C. L&T/एल। एंड टी

D. MindTree/माइंडट्री

ANS: TCS

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *